This me =))

This me =))

Tuesday, 1 November 2011

Nasehat cinta ? Hehe

           Assalamualaikum .. Hai whazzup2 !! hey lame xtulis kt sini.. rindu sama kamoo smeua.. Well banyak cerita,banyak benda yang sy nk kongsi ngn anda semua.. Hidup hanya sekali tapi tidak bermakna kita boleh lakukan segalanya dengan sesuka hati. Kadang-kadang hidup ini penuh dengan muslihat. Tanpa kita sedari cinta juga mempunyai muslihat. Kita tak pernah puas dengan mengejar harta di dunia ini.. Kita juga tidak pernah puas dengan mengejar cinta di dunia ini. Siapa yang akan jadi milik kita dan siapa yang akan berjaya menjadi cinta terakhir kita.. semua itu menjadi rahsia dlm hidup kita. Kita senantiasa menanti someone yg boley menyempurnakan hidup kita. Tapi sedarkah juga kita sendiri perlu menyempurnakan diri ini dahulu sebelum membenarkan orang lain menajdi sebahagian dari hidup kita. Pepatah pernah berkata ‘lelaki yang baik untuk perempuan yang baik,manakala lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat’. Sy yakin ada yg setuju n ada yang x. Yup ! semua ini pernah berlaku dan ada yang sebaliknya. Itu hanya pepatah. Tapi tidak bermakna kita harus leka dan hanya ingin kn yg trbaik dr org lain tp diri kita ? Persiapkan diri kita dengan penuh ilmu,cinta dan kasih sayang yang boleh membuat orang lain terpikat dengan kita kerana semua ini.. siapa kata kalau kita bodoh xboleh memiliki cinta? Memang benar semua itu. Tetapi hanya ingin menampakkan kelebihan di situ.. Ajal,maut semua di tangan tuhan.. Allah swt dah tentukan segalanya dan kita sebagai manusia perlu ikut semua itu. Tetapi tidak bermakna kita hanya duduk diam dan tunggu cinta itu datang. Tidak begitu. Kita juga perlu carik someone dan jika Allah izinkan hubungan kita itu,maka kita teruskan lah dengan mengikatnya dengan cara yang sah.. Insya-allah semuanya akan berjalan dengan lancar jika kita benar2 ikhlas dan yang pasti LillahiTaa’la..
               Kenapa ramai yang takot untuk jadi andartu,membujang smpai ke tua,xkawin smpai ke tua? Sy pn takot jd cm tu. Tapi kalau selagi kita berjumpa dengan seseorang yang benar2 milik kita,maka tidak lah perlu risau akan ‘status’ semua itu. Allah sudah siap sedia kan pasangan hidup kita. Hanya takdir n masa yang menentukan segalanya. Saya berckp mcm niy sbb sy sudah jatuh cinta dengan seseorang.. tapi die tidak mengetahuinya. Saya sgt sayangkn die sehingga hujung nyawa sy. Biarlah org nk ckp ape,sy mmg xboleh lupakan die,n tinggalkan die. Kami tidak ada pe2 hubungan tetapi saya sentiasa berdoa pd Allah swt supaya dekatkanlah hati kami n eratkan lah kami berdue.. janganlah Kau pisahkan kami.. kerana aq xmampu tuk berdiri tanpa dirinya. Yee pertama kali saya jatuh cinta dan pertama kali saya rasa bahagia bile berkawan dengan die. Saya tidak tahu apakah ajaibnya die,hebatnye die sehingga mampu mencairkan hti ini.. tapi ya Demi Allah ! saya cintakan dia ! Memang lucu bila memikirkan perasaan ini,kami hanya kawan baik tapi Allah wujudkan perasaan ini tanpa disedari sy sendiri.. tapi saya tahu hanya saya yang mencintai dirinya. Saya tidak ada sesapa selain die. Die lah satu2 laki yang saya kenal yang rapat dan saya bahagia bersamanya. Yee kami hanya kawan.. dan tidak mungkin kami couple2.. kerana perkara ini dilarang oleh Islam.. Maka sy mengingatkan diri saya sendiri supaya sentiasa mengawal perasaan ini dan ingat bahawa Allah swt akan izinkan kita dengan si die jika benar die adalah jodoh kita. Insya-allah J ..
               Bagaimana pun kita harus kembali kepada Allah swt.. Cintailah die dahulu sebelum yang lain.. Allah swt sentiasa di sisi kita.. Cintailah nabi Muhammad saw dan seterusnya para nabi yang lain.. Allah swt tidak melarang kita bercinta tetapi biarlah di landasan yang benar dan mengikat hubungan itu secara sah supaya mengelakkan maksiat dan segala perkara yang tidak diingini berlaku. Haihh banyak pulak nasihat sy kn.. haha ! well nasihat tentang cinta sudah.. tapi nasib saya tntg cinta ? amcm ? hmm sgt2 sad.. ape kate kita bercerita ke segmen yg baru.. ? hehe.. bye2.. take care.. J

No comments:

Post a Comment